Logo Compressiespecialist

De Compressiespecialist

Specialist in elastische kousen en bandages

Het aantrekken van een steunkous

home > hulpmiddelen

Hulpmiddelen

Bij het afleveren en passen van de kousen bespreken we met u hoe u de kousen kunt aan- en uittrekken. Wij hebben hulpmiddelen die u daarbij van dienst kunnen zijn. Als wij naar de verzekering kunnen garanderen dat het hulpmiddel uw zelfstandigheid bevorderd mogen wij het ook declareren.

In de basis werken we met vier verschillende hulpmiddelen, die via allerlei fabrikanten verkrijgbaar zijn.

Glijhulpmiddel

De basis is een glijhulpmiddel: Een gladde doek die bij het aantrekken tussen kous en voet geplaatst wordt, waardoor de kous niet glijdt over het vel van het been, maar over de gladde doek. Bij het uittrekken van de kous wordt de doek geplaatst tussen de twee delen van de kous die over elkaar heen glijden. Zie de flimpjes hieronder.

Bij de meeste kousen wordt gratis een glijhulpmiddel bijgelerd. Is dit hulpmiddel niet geschikt voor u, dan zult u zelf een ander (glij)hulpmiddel moeten aanschaffen.

Het aantrekken van de kousen met een glijhulpmiddel.
Het uittrekken van de kousen met een glijhulpmiddel.

Rollend materiaal

Lukt het niet om de kous met een glijhulpmiddel aan en/of uit te trekken, dan biedt rollend materiaal mogelijk uitkomst. Dit hulpmiddel rolt de kous eerst op. De opgerolde kous wordt op uw tenen gezet. Vervolgens wordt de kous uitgerold over uw voet, enkel en onderbeen. Bij het uittrekken van de kous gebeurt dit alles in omgekeerde volgorde.

Dit hulpmiddel is ook geschikt voor mensen met een verminderde handfunctie, die wel goed bij hun voeten kunnen.

Het aantrekken van de kousen met het rollend materiaal.
Het uittrekken van de kousen met het rollend materiaal.

Reikhulpmiddel

Als u niet goed met uw handen bij uw voeten kunt komen, om welke reden dan ook, zijn er reikhulpmiddelen die uw armen verlengen. Wij werken over het algemeen met de artikelen van dressbuddy (eritek)(link filmje)

Het aantrekken van de kousen met glijhulp
Het uittrekken van de kousen met glijhulp

Apparaat voor automatisch uittrekken van kousen

Als laatste hulpmiddel is er een elektrisch apparaat dat uw kousen voor u uit kan trekken. Om dit hulpmiddel te kunnen gebruiken, moet u wel met uw handen bij uw onderbenen kunnen komen. Link orthomate

Het automatisch uittrekken van een kous.

Specialist in therapeutisch elastische kousen, bandages en aan- en uittrekhulpmiddelen